Je kent ze wel, die momenten. Je zit rustig op je vaste plekje in de kantoortuin, met je middagsnack die al sinds 1995 onveranderd is: een Liga en een kopje Earl Grey. En dan opeens, boem! Een collega begint over inclusiviteit, diversiteit, en iets met genderneutrale toiletten. En jij? Jij kijkt alsof je net een fax hebt gekregen dat je Nokia 3310 niet meer wordt ondersteund. Tja, dan weet je het wel: je bent een boomer die het belang van inclusiviteit nog niet helemaal op de radar heeft.
Maar hoe weet je dat nu echt? Nou, daar heb ik een handige checklist voor gemaakt. Pak je leesbril maar, hier gaan we!
- Je gebruikt het woord ‘inclusiviteit’ alleen als je Scrabble speelt. En zelfs dan moet je vragen of het wel een echt woord is. 10 punten.
- Je denkt dat ‘woke’ een typfout is van ‘work’. En je blijft maar uitleggen dat hard werken de enige manier is om iets te bereiken. 5 punten.
- Je idee van diversiteit op de werkvloer is wanneer Jan van de boekhouding een nieuwe stropdas draagt. “Goh, lekker divers, Jan!” 10 punten.
- Als iemand over genderneutrale toiletten begint, is je eerste reactie: “In mijn tijd hadden we gewoon jongens en meisjes, en dat werkte prima!” 5 punten.
- Je bent ervan overtuigd dat e-mails de ultieme vorm van communicatie zijn en dat die nieuwmodische apps zoals Slack en Teams nooit zullen aanslaan. “Doe mij maar een degelijke CC en BCC.” 3 punten.
- Je vindt dat de term ‘microagressie’ klinkt als iets dat je met een beetje zalf wel oplost. “Micro, dus niet iets om je druk over te maken, toch?” 10 punten.
- Het concept ‘safe space’ interpreteer je als een plek waar je je spullen kunt opbergen zonder dat iemand ze steelt. “Veiligheid eerst!” 5 punten.
- Als je hoort over culturele toe-eigening, denk je aan die keer dat je buurman je grasmaaier ‘leende’ en nooit teruggaf. “Dat was pas toe-eigening!” 5 punten.
- Bij het woord ‘intersectionaliteit’ denk je aan een verkeersknooppunt. En je vraagt je af of je daar nu rechts of links moet afslaan. 10 punten.
- Je bent ervan overtuigd dat je heel inclusief bezig bent omdat je ooit een vakantie naar Spanje hebt geboekt. “Internationaal, dat telt toch ook?” 5 punten.
Tel nu je punten op en kijk hoe je scoort. Maar onthoud: deze test is met een flinke knipoog te nemen. Want wat de uitslag ook is, er is altijd ruimte om te leren en te groeien. En dat geldt voor iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond. Want uiteindelijk willen we allemaal een werkplek waar iedereen zich gewaardeerd en begrepen voelt. Dus, aan de slag!