Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, je zou denken dat we inmiddels wel weten hoe dat niet moet. Maar helaas, de kantoorjungle zit nog vol met mannetjes en vrouwtjes die zich gedragen alsof de evolutie aan hen voorbij is gegaan. En dan heb ik het niet over het niet kunnen vervangen van de toner in de printer, nee, ik heb het over écht onbeschoft gedrag.
Vandaag las ik nog, bijna 1.500 medewerkers bij publieke omroep zijn afgelopen jaar doelwit of getuige geweest van gedrag waar zelfs een holbewoner nog van zou blozen. Dat zet je toch aan het denken.
Dus, wat doe je als jouw werkplek meer weg heeft van een Monty Python-sketch dan een professionele werkomgeving? Allereerst, nee, je gaat niet met een knuppel zwaaien en je territorium afbakenen. Je blijft netjes, want dat is hoe we het onderscheid maken tussen ons en de aapjes.
En dan, als je ziet dat Karel uit accounting weer eens zijn machtsspelletjes speelt door te bepalen wie de beste bureaustoel verdient, of als Linda van HR denkt dat ze meer een soort koningin van de roddels is dan een vertrouwenspersoon, wat dan? Juist, dan trek je aan de bel. Want laten we wel wezen, als je meer tijd besteedt aan het navigeren door het politieke landschap van je kantoor dan aan je daadwerkelijke werk, dan is het tijd voor actie.
Laten we het duidelijk stellen: grensoverschrijdend gedrag is als die ene kras op je nieuwe auto – het blijft je irriteren totdat je er iets aan doet. Het is schadelijk, het is verontrustend en laten we eerlijk zijn, het hoort gewoon niet. Punt.
En voor de managers onder ons, wordt het niet eens tijd om die antieke managementboeken te vervangen voor iets wat meer van deze tijd is? Want als jouw leiderschapsstijl meer doet denken aan het dirigeren van een mammoetjacht dan aan hedendaags teammanagement, dan ben je echt uit de tijd. En voor degenen die nog in de grot van ontkenning leven: een knots en berenvellen maken je geen leider van de 21e eeuw tijdens de volgende functioneringsgesprekken.
Dus, beste collega’s, het is tijd om op te staan en nee te zeggen tegen grensoverschrijdend gedrag. Het is tijd om te zorgen dat onze werkplek een plek is waar respect de boventoon voert, en niet angst of intimidatie. Want laten we wel zijn, we zijn toch geen holbewoners meer?