Jezelf een doel stellen is één ding, maar hoe bereik je jouw doel vervolgens? Ben Tiggelaar schrijft in zijn boek Dromen Durven Doen (2010) dat hij 5000 mensen een verandertest heeft laten ondergaan. De meeste mensen in deze test konden vooraf aangeven wat de lastige momenten zouden zijn bij het behalen van hun doel. Ze hadden echter niet bedacht wat ze zouden doen om tóch door te zetten wanneer deze lastige momenten zich voordeden.
In het boek Elementaire Gewoontes (Clear, 2019) wordt een techniek beschreven om jouw doel te behalen. Mensen denken vaak dat het aan hun motivatie ligt dat iets niet lukt, maar het ligt juist aande executie van hun plan. Het is daarom belangrijk een doel op te knippen in kleinere delen. Als je vervolgens voor jezelf inzichtelijk maakt wanneer je wat doet en hoe je dat aanpakt, ontstaat er ineens een haalbaar plan.
Stel je voor dat je over zes maanden je doel hebt bereikt. Hoe ziet dat er dan uit? Welke tegenslagen komen er in die zes maanden mogelijk op je pad? En welke momenten gaan je waarschijnlijk juist makkelijk af? Visualiseer je aanpak en noteer de woorden die bij je opkomen. Maak vervolgens een ‘gewoonte scorekaart’. Om slechte gewoontes te doorbreken zul je ze eerst als zodanig moeten herkennen. Categoriseer elke gewoonte op je scorekaart en beslis: is dit een goede, een slechte of een neutrale gewoonte. Het categoriseren van je gewoontes kan je helpen om je slechte gewoontes te doorbreken en je goede gewoontes te behouden (Clear, 2019).
Het succes zit hem in kleine momenten. Bereid je elk overleg uitvoerig voor en kost dit je veel tijd? Ga het overleg dan eens in zonder voorbereiding. Hoor je jezelf vaak ‘nee dat kan niet’ zeggen? Stop daar dan eens mee. Richt je op het starten van je doel en niet op het finishen. Mensen vinden het doorbreken van hun routines niet leuk omdat de beloning pas later volgt. Het vergt vaak enige volharding voordat je de voordelen ervaart. Probeer daarom eens jouw beloning naar voren te halen. Zelfs als de beloning maar klein is kan het je voldoening en motivatie bieden.