Hoe je jezelf een beetje minder in de voet kunt schieten
Weet je wat pas echt vermoeiend is? Dat we elke dag gemiddeld 35.000 bewuste beslissingen moeten nemen. Ja, echt, 35.000! Geen wonder dat we aan het eind van de dag instorten op de bank met Netflix en een zak chips, terwijl we diep van binnen weten dat we beter voor een tomaat hadden kunnen kiezen. Besluitvorming is dus een dingetje. Maar geen paniek, ik heb wat tips voor je, zodat je je hersens net even wat slimmer kunt inzetten.
1. “Zie je wel, ik had gelijk!”
Ach ja, wie houdt er niet van om te kunnen zeggen: “Zie je wel, ik zei het toch!” Het is die kleine boost van zelfgenoegzaamheid die ons een fijn gevoel geeft. Maar helaas, het komt vaak door het zogenaamde bevestigingsvooroordeel. Dat is wanneer je hersens alleen nog maar aandacht hebben voor informatie die je bestaande overtuigingen bevestigt.
Hoe je het kunt overwinnen:
Volgens Dr. Justyna Kucharska (een dame met verstand van zaken) kun je dit vooroordeel aanpakken door het simpelweg te benoemen. Ja, dat lees je goed. Zeg tegen jezelf: “Hee, dit is mijn bevestigingsvooroordeel aan het werk!” Vraag actief om feedback van anderen en probeer eens te letten op de mensen die wél luisteren.
2. “Maar ik heb er al zoveel tijd in gestoken…”
Ah, de klassieke valkuil waarin we allemaal trappen: de sunk cost fallacy. Dat is wanneer je blijft vasthouden aan iets wat overduidelijk niet werkt, alleen maar omdat je er al zoveel in hebt geïnvesteerd.
Hoe je het kunt overwinnen:
Dr. Kucharska raadt aan om eerlijk te zijn tegen jezelf. Herken dat je misschien niet de beste beslissing hebt genomen en dat het tijd is om verder te gaan. Je geluk zou je ultieme investering moeten zijn, dus waarom blijven vastzitten in iets wat niet werkt? Maak een lijstje met voor- en nadelen, praat met een vriend(in), en neem de sprong naar iets wat je écht gelukkig maakt.
3.“Het ligt allemaal aan de presentatie”
We zijn allemaal een beetje vatbaar voor glimmende dingen, toch? Of het nu een mooi ingepakt cadeautje is of een goed verkooppraatje, hoe iets gepresenteerd wordt, beïnvloedt hoe we het zien. Dit noemen we framing bias.
Stel je voor dat je net een promotie hebt misgelopen. Je eerste gedachte? “Het systeem is rigged!” Maar dat is waarschijnlijk je framing bias die aan het werk is, die ervoor zorgt dat je de situatie negatief bekijkt omdat je gekwetst bent.
Hoe je het kunt overwinnen:
Probeer om je perspectief opnieuw te kaderen. In plaats van meteen te denken dat de wereld tegen je is, vraag jezelf af: “Wat kan ik doen om de volgende keer beter te presteren?” Soms is het gewoon een kwestie van de situatie vanuit een ander oogpunt bekijken. Misschien was het niet jouw promotie, maar de volgende keer wel!
4.“Dat heb ik in de pocket!”
En dan is er nog de overconfidence bias. Je kent het wel: je denkt dat je iets “helemaal onder de knie hebt,” om er vervolgens achter te komen dat je toch niet zo goed voorbereid was als je dacht. Het is die subtiele balans tussen zelfvertrouwen en arrogantie die we soms een beetje uit het oog verliezen.
Hoe je het kunt overwinnen:
Het antwoord hier is voorbereiding, maar dan met een flinke dosis nederigheid erbij. Zoals Dr. Kucharska het mooi zegt: “Is dit zelfvertrouwen of is dit arrogantie?” Door jezelf die vraag te stellen, kun je voorkomen dat je jezelf overschat en ervoor zorgen dat je echt klaar bent voor wat er ook op je pad komt.
Dus, wat hebben we geleerd?
Nou, vooral dat we allemaal een beetje beter moeten opletten hoe onze hersens ons soms in de maling nemen. Maar als we die valkuilen herkennen, kunnen we slimmere, beter geïnformeerde beslissingen nemen. Dus de volgende keer dat je voor een keuze staat, neem een moment om na te denken: is dit écht de beste keuze, of ben ik mezelf voor de gek aan het houden?